İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun diploma iptali konusu gündemdeki sıcaklığını korurken, olaya dair yeni gelişmeler yaşanıyor. İmamoğlu'nun diploma iptaline ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun detayları ortaya çıktı. Raporda, diploma iptaline gerekçe olarak gösterilen hususlarda İmamoğlu'nun bir kusurunun bulunmadığı, hatta tam tersi, notlarının yüksek olduğu ve okul kaydındaki hatanın da kendisine ait olmadığı belirtiliyor. Bu durum, diploma iptali kararının dayanağına ilişkin soru işaretlerini artırıyor.
Raporun İçeriği ve Şaşırtıcı Detaylar
Sözcü'den Ali Macit'in haberine göre, İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, komisyonun kararına dayanak aldığı “İnceleme Raporu”na ulaştı. 8 sayfalık raporda dikkat çeken noktalar şu şekilde sıralanıyor:
- İmamoğlu'nun hiç dersten kalmadığı, notlarının yüksek olduğu vurgulanıyor.
- Okul kaydındaki hatanın İmamoğlu'na ait olmadığı belirtiliyor.
- Raporda imzası bulunan kişilerden birinin İktisat Fakültesi'nden, diğerinin ise konservatuvar bölümünde ‘idari bir görevi’ bulunan bir uzman olduğu ifade ediliyor. Heyette hukuk fakültesinden kimsenin olmaması dikkat çekiyor.
Raporun hazırlanma süreci de dikkat çekici detaylar içeriyor. Komisyonun, görevlendirildikten sonra 5 Mart 2024 tarihinde bilgi ve belge talep etmeye başladığı, son belgenin 17 Mart Pazartesi günü kendilerine ulaştığı ve heyetin aynı gün rapora son şeklini verdiği belirtiliyor. Bu hızlı süreç, raporun hazırlanma amacına dair soru işaretleri uyandırıyor.
Zamanlama Manidar mı?
Raporun imzalanmasından bir gün sonra, 18 Mart Salı günü İmamoğlu’nun diplomasının iptal edildiği açıklanmış, 19 Mart Çarşamba günü de İmamoğlu gözaltına alınmıştı. Aynı haftanın sonunda ise İmamoğlu için ön seçim yapılacaktı. Bu zamanlama, bazı çevrelerce manidar bulunuyor ve siyasi bir komplo olarak değerlendiriliyor.
Hata Öğrenci İşlerinde mi?
Raporda, İmamoğlu'nun adının geçtiği bölümde, Girne Amerikan Üniversitesi'nde okuyan İmamoğlu'nun, İstanbul Üniversitesi tarafından "Doğu Akdeniz Üniversitesi" mezunu olarak kaydedildiği belirtiliyor. Bu durum, hatanın İmamoğlu'ndan değil, öğrenci işlerinden kaynaklandığı ihtimalini güçlendiriyor.
Raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Öğrenci dosyalarında yer alan belgelerden University College of Northern Cyprus adlı kuruluşun öğrencileri olduğu anlaşılan öğrencilerin Ekrem İmamoğlu (Ek-13-45), üniversite yatay geçiş kayıtları yapılırken gerçeğe aykırı şekilde öğrenci kütük defterine Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olarak kayıt edilmiştir. (Ek-13).”
Sorumluluk Kimde?
Raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde, dönemin üniversite yöneticilerinin tümünün isimleri sayılıyor ve hukuki sorumlulukları olduğuna vurgu yapılıyor. Hatta üçüncü maddede, adı tespit edilemeyen öğrenci işleri personelinin de sorumlu olduğu iddia ediliyor. Yatay geçiş kontenjan artışının hukuksuz olduğu belirtiliyor ve bazı öğrencilerin yatay geçiş taleplerinin mevzuata aykırı olarak kabul edildiği tespit ediliyor.
Raporda son olarak şu ifadelere yer veriliyor: “1990 yılında İ.Ü. İşletme Fakültesi’ne yatay geçiş yapan tüm öğrencilerin geldikleri eğitim kurumlarının eşdeğerlikleri araştırılarak işlem yapılması uygun olacaktır.”
Sonuç
Uzman raporu böyle iken, adı bir kez geçen İmamoğlu’nun diplomasının, bu raporun hazırlandığı günden bir gün sonra hangi ifadelere dayanılarak iptal edildiği ise kamuoyu tarafından merakla bekleniyor. Bu durum, diploma iptali kararının hukuki dayanağına ilişkin şüpheleri artırıyor ve olayın siyasi bir manipülasyon olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. İmamoğlu'nun avukatlarının konuyla ilgili nasıl bir hukuki süreç izleyeceği ve diploma iptali kararının sonuçları merakla bekleniyor.