TBMM'de kabul edilen yeni kanun teklifiyle, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni gereksiz yere meşgul edenlere yönelik cezalar katlanarak artırılıyor. Asılsız çağrı yapanlara 1500 TL, asılsız ihbarda bulunanlara ise 15 bin TL'ye varan para cezaları uygulanacak. Tekrarı halinde bu cezalar ikiye katlanacak.
Asılsız Çağrılara Ağır Darbe
Acil durumlar için hayati öneme sahip olan 112 Acil Çağrı Merkezi, maalesef bazı kişiler tarafından gereksiz yere meşgul edilebiliyor. Bu durum, gerçekten yardıma ihtiyacı olanların zamanında ulaşmasını engelleyerek ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Yeni düzenleme ile bu tür davranışların önüne geçilmesi hedefleniyor.
- 112'yi gereksiz yere arayanlara 1500 TL ceza
- Asılsız ihbarda bulunanlara 15 bin TL ceza
- Tekrarı halinde cezalar iki katına çıkacak
Daha önce Kabahatler Kanunu kapsamında uygulanan 250 TL'lik idari para cezası, yeni düzenleme ile 1500 TL'ye yükseltildi. Ayrıca, olay yerine giden ekiplerce ihbarın asılsız olduğunun tespit edilmesi halinde 15 bin TL idari para cezası uygulanacak. Bu fiillerin bir yıl içinde tekrarı halinde ise ceza 30 bin TL'ye çıkacak.
Kanun Teklifinde Yer Alan Diğer Düzenlemeler
TBMM'de kabul edilen kanun teklifi sadece asılsız çağrı cezalarını değil, birçok farklı alanda düzenlemeler içeriyor. İşte öne çıkan bazı maddeler:
- Bakanlıklara Bakan Müşaviri atanabilecek: Özel önem taşıyan konularda bakana danışmanlık yapacak bakan müşavirleri atanabilecek.
- TMSF Uzman ve Uzman Yardımcıları: Sınav, yeterlilik ve uzmanlığa atanma gibi hususlar Devlet Memurları Kanunu'na tabi olacak.
- Cumhurbaşkanlığı Hizmetleri: Harcırah Kanunu, Taşıt Kanunu, Devlet İhale Kanunu gibi kanunlar Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ve Devlet Denetleme Kurulu hakkında uygulanmayacak.
- Sendika Üyeliği Kısıtlaması: Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında, bağlı kurullarında ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumlarda çalışan kamu görevlileri sendikalara üye olamayacak.
Kanun teklifi ile ayrıca, hakim ve savcılar hariç olmak üzere kamu kurumlarında çalışanlar, kurumlarının muvafakati ile bir yılı geçmemek üzere başka kurumlarda geçici olarak görevlendirilebilecek. Bu süre birer yıl uzatılabilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarından teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülenlere ait hizmetlerin, Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle ve iş mevzuatı hükümlerine göre istihdam edilen personel eliyle yürütülmesi hükme bağlanıyor.
Sonuç
112 Acil Çağrı Merkezi'ni gereksiz yere meşgul edenlere yönelik getirilen ağır cezalar, acil yardım hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlayacak. Bu sayede, gerçekten yardıma ihtiyacı olan kişilere daha hızlı ve zamanında ulaşılması mümkün olacak. Yeni düzenlemenin, kamuoyunda farkındalık yaratarak asılsız çağrıların azalmasına katkı sağlaması bekleniyor. Unutmayalım ki, 112 hayat kurtarır, gereksiz yere meşgul etmeyelim!