29 Nisan 2025 Salı

Şam'da Kanlı Çatışma! Dürziler ve Rejim Güçleri Karşı Karşıya

Suriye'nin başkenti Şam'ın güneydoğusunda yer alan Dürzi nüfusunun yoğun olduğu Caramana kentinde, dün gece saatlerinden itibaren şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar, Dürzî silahlı gruplar ile Suriye rejimine bağlı güçler arasında mezhepsel gerilim sonucu patlak verdi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), çatışmalarda en az 9 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda yaralı olduğunu bildirdi.

Çatışmaların Sebebi Ne?

Çatışmaların fitilini ateşleyen olay, sosyal medyada yayılan ve İslam peygamberi Muhammed'e hakaret içerdiği iddia edilen bir ses kaydı oldu. Bu ses kaydı, Dürzî din adamı Mervan Kivan'a atfedildi. Ancak Kivan, sosyal medyada yayımladığı bir videoda kaydın kendisine ait olmadığını ve olayın arkasında "Suriye halkları arasında fitne çıkarmayı amaçlayan kötü niyetli kişilerin olduğunu" belirtti. Söz konusu ses kaydı, Suriye'nin birçok vilayetinde ve özellikle Halep ile Humus'ta Dürzîlere yönelik mezhepçi saldırganlığa yol açtı. Bu saldırılar, hızla Caramana'ya da sıçradı.

Taraflar Ne Diyor?

Reuters'a konuşan Suriyeli bir güvenlik kaynağı, Dürzî ileri gelenlerinin gerilimin tırmanmasını önlemek amacıyla güvenlik güçleriyle bir araya geldiğini aktardı. Dürzî dinî lider Şeyh Yusuf Cerbu ise yaptığı açıklamada, "Peygamberimize karşı birkaç kişinin sarf ettiği sözler yalnızca onları bağlar ve toplumun geneli tarafından reddedilmektedir," diyerek toplumu mezhepçi bölünmeleri körüklememeye çağırdı. Caramana'daki yerel Dürzî aktivist Rabi Munzir da Reuters'a yaptığı açıklamada, "Yetkililer güvenliği sağlamakla sorumludur," dedi.

Caramana'nın Önemi

Caramana, son derece çeşitli bir nüfus yapısına sahip. Başlangıçta çoğunluğu Dürzilerden oluşan bir yerleşim yeri iken, son yıllarda birçok Hristiyan buraya taşındı. Ayrıca, 2003 yılında ABD liderliğindeki işgalin ardından ülkelerindeki kaostan kaçan Iraklı Hristiyan ve Müslüman mülteciler de Caramana'ya yerleşti. Suriye iç savaşı sırasında ise, çoğunluğu Sünni olan komşu bölgelerden gelen Suriyeliler buraya sığındı. Bu yoğun göç hareketleriyle birlikte, küçük bir kasaba olan Caramana zamanla 1,5 milyon nüfusa sahip bir şehre dönüştü. Dürzîlerin yoğunlukta yaşadığı kent, Şubat ayında çatışmalara ve İsrail'in tehditlerine sahne oldu.

Bölgede Tansiyon Yüksek

Suriye'de yaşanan bu son olaylar, bölgedeki kırılgan yapıyı bir kez daha gözler önüne seriyor. Mezhepsel gerilimlerin tırmanması, yeni çatışma ve istikrarsızlık riskini beraberinde getiriyor. Caramana'da yaşananlar, Suriye'nin geleceği açısından endişe verici bir tablo çiziyor. Yetkililerin ve toplum liderlerinin itidalli davranarak gerginliği düşürmesi ve diyalog kanallarını açık tutması büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler