
Öcalan'dan Şok Mesaj: Silah Bırakma Çağrısı! Aciliyet Uyarısı!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan 'terörsüz Türkiye' adımları kapsamında, PKK lideri Abdullah Öcalan'dan uzun bir aradan sonra görüntülü mesaj geldi. Mesajda silah bırakma çağrısı yapan Öcalan, sürecin "aciliyet" taşıdığını vurguladı.
Öcalan'dan Tarihi Çağrı: Silahlar Sussun, Siyaset Konuşsun!
Abdullah Öcalan, 7 dakikalık görüntülü mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Silahın değil, siyasetin ve toplumsal barışın gücüne inanıyorum. Ve sizi de bu ilkeyi hayata geçirmeye çağırıyorum. Son günlerde bölgede yaşanan gelişmeler, attığımız bu tarihi adımın önemini ve aciliyetini açıkça teyit ediyor."
Öcalan'ın bu sözleri, Türkiye'de uzun süredir devam eden terör sorununa çözüm bulunması adına umutları artırdı. Mesaj, PKK'nın silah bırakma töreni yapacağı ve TBMM'de sürece ilişkin komisyon kurulacağı beklentilerini de beraberinde getirdi.
"Kürdistan Devriminin Yolu"ndan "Demokratik Toplum Manifestosu"na
Öcalan, mesajında "Komünalist yoldaşlık hareketimizin geldiği aşamayı" değerlendirerek, 27 Şubat 2025 tarihli Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı'nı savunmaya devam ettiğini belirtti. PKK'nin 12. Fesih Kongresi'yle bu çağrıya olumlu yanıt vermesini "tarihi bir karşılık" olarak nitelendirdi.
Ayrıca, "yaklaşık 50 yıllık 'Kürdistan Devriminin Yolu' manifestosunu başarıyla ikame edecek nitelikte" olduğunu söylediği bir Demokratik Toplum Manifestosu hazırladığını duyurdu. Bu manifestonun sadece Kürtler için değil, bölgesel ve küresel toplum için de önemli bir içerik taşıdığına inandığını ifade etti.
Bu tarihi dönüşümün İmralı'da gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde yaşandığını belirten Öcalan, görüşmelerin özgür irade temelinde yürütülmesine azami dikkat gösterildiğini vurguladı.
Silah Bırakma Süreci Nasıl İşleyecek?
Öcalan, mesajında silah bırakma sürecine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu:
- Varlık inkarına dayalı ve ayrı devlet amaçlı PKK hareketi ve dayandığı ulusal kurtuluş savaş stratejisine son verilmiştir.
- Siyaset boşluk tanımayacağına göre, boşluk, Barış ve Demokratik Toplum başlıklı program, "demokratik siyaset" stratejisi ve temel taktik olarak bütüncül hukukla doldurulmak durumundadır.
- Silahların gönüllüce bırakılması ve TBMM'de yetkili ve kanunla kurulması düşünülen kapsamlı komisyon çalışması önemlidir.
- Silah bırakma mekanizmasının kurulması süreci ileri taşıyacaktır.
- Yapılan silahlı mücadele aşamasından demokratik siyaset ve hukuk aşamasına gönüllüce geçiştir.
Öcalan, silah bırakmaya ilişkin detayların belirleneceğini ve hızlıca hayata geçirileceğini ifade etti. Meclisin çatısı altında bulunan DEM ve diğer partilerin bu sürecin başarıya ulaşması için üzerine düşeni yapacağını belirtti.
Abdullah Öcalan'ın uzun bir aradan sonra yaptığı bu çağrı, Türkiye'nin terörle mücadelesinde yeni bir sayfa açabilir. Silahların susması ve siyasetin ön plana çıkmasıyla birlikte, bölgede kalıcı barışın sağlanması için önemli bir fırsat doğmuş durumda. Tarafların bu fırsatı iyi değerlendirmesi ve gerekli adımları atması, Türkiye'nin geleceği açısından büyük önem taşıyor.