09 Mayıs 2025 Cuma

Güzellik Fırtınası: Gören Göz, Düşünen Akıl ve Hisseden Kalp!

Hayatın anlamını güzellik fırtınasıyla açıklayan bir bakış açısı... Gören göz, düşünen akıl ve hisseden bir kalbin bu fırtınadaki rolü nedir? Güzellik sadece dış görünüşten mi ibaret, yoksa daha derin anlamlar mı taşıyor? Bu soruların cevaplarını ararken, güzellik kavramının farklı boyutlarını keşfedeceğiz.

Güzellik Nedir? Estetikten Öte Anlamlar

Güzellik, sadece estetik bir beğeni veya hoşlanma hissi uyandıran bir nitelikle sınırlı değildir. İşin felsefesini yapanlar ve sanatçılar, güzelliği kendi bakış açılarından tanımlarlar, ancak bu tanımlar genellikle kapsayıcılıktan yoksundur. Güzelliğin neye bağlı olduğu sorusunun cevabını ararken, kültür kodları, toplum normları ve kişisel tercihlerden öte, daha derin bir kavrayışa ihtiyaç duyarız. Güzelliğin ölçüsü nedir? Kıyas neye göre yapılacaktır? Kaynak sahih midir? İç güzellik, dış güzellik, doğal güzellik gibi tanımlamalar sınırlamadan öteye gidemiyor. Tarihin akışı içerisinde değişen tariflerin yapılmış olması da unutulmamalı ayrıca. Tam bir uzlaşı yok. O vakit durum açık, güzelliği bihakkın tanımlayamamışken fırtınasını nasıl dile getirebiliriz ki…

Hüsün, Cemal ve Güzelliğin Derin Anlamları

Hüsün, güzel anlamında kullanılan, rağbet edilen, ilgi duyulan, kayıtsız kalınamayıp sevilen şeydir. Akıl, duygu ve hissediş yönünden bir ortaklık barındırmalı güzelliğin tarifi. Göze hitap eden bir hoşlukla sınırlandırılmamalıdır. Kalp gözünün de gözün gördüğünü onaylaması ile yerine oturan bir kavram hüsün. İyilik ve eksik olmamayı barındırıyor bağrında.

  • Ahlâk-ı hasene
  • Esma-i Hüsna

Cemal ise kulun yaratıcısı ile olan ilişkisinin güzelliğini ifade için kullanılıyor. Üstünlük, ihsan ve lütuf gibi anlamları da içinde taşıyor. "Didar" kavramı deyişlerde sıkça geçer. İlahi güzelliğin Farsça ifade edilişi. Türkçemizde ise muhteşem kullanış biçimleri var. Beğenilen her durum ve nesneler için kullanılır. Doğruyu güzel olmakla tanımlarız örneğin. Uygun olana, hoş görünene de güzel deriz. Temiz huy ve mizaç içinde kendimizi güzel demekten alıkoyamayız.

Güzellik Fırtınasına Tutulmak

Usta, olumlu bir kavramla olumsuz bir kavramı aynı cümle içinde kullanarak hayatı tarif etmişti. Belli ki fırtınaya bildiğimiz menfi anlamlar dışında başka bir mânâ yüklüyordu. Rabbimiz her ne yaparsa güzel yaptığından bizim bunları görebilmemiz için basiretle bakmaya ihtiyacımız vardı belli ki… Anlıyorduk ki, güzellik ile fırtınayı aynı anlamda birleştirebilmek için daha fazla yorulmaya ve Allah’ın indirdiği ile yarattığı kitabı birlikte okuyarak anlamaya ihtiyacımız vardı. Tüm varlıklar göz ve gönlümüzün önünde bir güzellik fırtınası şeklinde kendi kaderlerine uygun yörüngelerde akıp gidiyorlar.

Güzellik fırtınası, hayatın karmaşıklığı içinde anlam arayışımızı simgeler. Güzelliği sadece dış görünüşle sınırlamak yerine, aklımızla düşünerek, kalbimizle hissederek ve ruhumuzla deneyimleyerek bu fırtınaya tutulabiliriz. Görmek, okumak, anlamak, şuura taşıyarak şükretmek için güzellik fırtınasına tutulmak nasip olsun inşallah… Ya Selam!

İlgili Haberler