Gazze'nin Acı Bilançosu: İsrail Avrupa'da Sempatisini Mi Kaybediyor?
Gündem

Gazze'nin Acı Bilançosu: İsrail Avrupa'da Sempatisini Mi Kaybediyor?


22 May 20255 dk okuma3 görüntülenmeSon güncelleme: 22 May 2025

İsrail'in Avrupa Birliği (AB) Nezdindeki Büyükelçisi Haim Regev, Gazze'de yaşanan insani dramın kamuoyuna yansıyan görüntülerinin, Avrupa'da Tel Aviv yönetimine yönelik desteği azalttığını ifade etti. Bu durum, İsrail'in uluslararası arenadaki imajı ve diplomatik ilişkileri açısından önemli sonuçlar doğurabilir.

Avrupa Kamuoyunun Değişen Tutumu

İsrail devlet televizyonu KAN’ın aktardığına göre Regev, AB’nin merkezi olan Belçika’nın başkenti Brüksel’de gazetecilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Savaşın başında Avrupa kamuoyunun İsrail’e verdiği desteğin zamanla azaldığını dile getiren Regev, Avrupalıların artık savaşın sona ermesini ve rehinelerin serbest bırakılmasını talep ettiğini kaydetti. Regev, “Avrupa'nın (Tel Aviv’e) savaşın sona erdirilmesi yönündeki baskısı artıyor. Gazze’de çocukların yaşadığı acıları gösteren görüntüler nedeniyle Avrupa, İsrail’e olan sempatisini kaybetti” açıklamasında bulundu.

Gazze'den gelen görüntülerin kamuoyunda derin etkiler yarattığına dikkati çeken Regev, “Gazze’den gelen açlıktan etkilenen bebeklerin ve boş kapların görüntülerinin dayanılmaz” olduğunu söyledi. Regev, Avrupa kamuoyunun ilgisinin Ukrayna’daki savaş, ABD ile yaşanan ticaret gerilimleri ve göç meselesi gibi konulara yöneldiğini belirtti.

Diplomatik Çabalar ve Zorluklar

AB nezdindeki İsrail Büyükelçisi Regev, Tel Aviv’in Avrupa’da "tehlikeli bir siyasi sapma" ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. Regev, “Gazze’ye insani yardımların yeniden ulaştırılması ve oradaki durumun iyileştirilmeye başlanması halinde ilişkilerdeki bozulmanın frenlenebileceğini” ifade etti.

İsrail hükümetinde görevli bazı bakanların Gazze'deki savaşla ilgili yaptığı açıklamaların, diplomatik çabaları zora soktuğunu belirten Regev, bu açıklamaların, İsrailli diplomatların Tel Aviv’in tutumunu savunmasını güçleştirdiğini kaydetti. Haziran ayında Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde New York’ta düzenlenecek Filistin konulu uluslararası konferansa işaret eden Regev, Fransa’nın bu konferansta Filistin devletinin tanınmasını gündeme getirme hazırlığında olduğunu ve bu durumun endişe verici olduğunu söyledi.

İsrail ile AB arasında imzalanan ortaklık anlaşmasına da değinen Regev, 17 Avrupa ülkesinin bu anlaşmayı yeniden değerlendirme kararı aldığını hatırlattı. Ancak anlaşmanın iptal edilme olasılığının düşük olduğunu belirten Regev, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın “yoğun çabaları” sayesinde isimlerini açıklamadığı bazı “önemli ve büyük ülkelerin” anlaşmanın feshedilmesine karşı durduğunu bildirdi.

Haim Regev'in açıklamaları, İsrail'in Avrupa'daki imajının giderek kötüleştiğini ve Gazze'deki insani durumun bu algıyı daha da olumsuz etkilediğini gösteriyor. Avrupa kamuoyunun ve hükümetlerinin tutumundaki bu değişim, İsrail'in dış politika stratejileri ve diplomatik çabaları üzerinde önemli bir baskı oluşturabilir. İnsani yardımların artırılması ve diplomatik girişimlerin yoğunlaştırılması, bu olumsuz trendi tersine çevirmek için kritik öneme sahip olabilir.