Bursa ve Balıkesir'de Sıcaklık Rekoru Tehlikesi!
Gündem

Bursa ve Balıkesir'de Sıcaklık Rekoru Tehlikesi!


22 May 20255 dk okuma1 görüntülenmeSon güncelleme: 22 May 2025

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Bursa ve Balıkesir'de hafta sonunda sıcaklık rekorları kırılabileceği belirtildi. Vatandaşlar, özellikle güneş çarpmasına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

Bursa ve Balıkesir'de Kavurucu Sıcaklar Bekleniyor

Balıkesir ve Bursa'da 25 Mayıs Pazartesi günü hava sıcaklıklarının, her iki kentin de Mayıs ayı uzun yıllar ortalaması olan 17,7 derecenin çok üzerine çıkarak 40 dereceye ulaşması bekleniyor. Bursa'da ortalama en yüksek sıcaklığın 16 derece üzerinde, Balıkesir'de ise 14,7 derece üzerinde sıcaklık tahmin ediliyor.

Mevsim normallerine göre Bursa'nın Haziran ayı en yüksek sıcaklık ortalamasının 28,4, Temmuz ayı ortalamasının 30,9 ve Ağustos ayı ortalamasının 31,1 derece olması göz önüne alındığında, kentte Pazar günü yaz mevsimini bile geride bırakacak kavurucu sıcaklar etkili olacak. Balıkesir'in ise kayıtlarda Haziran ayında en yüksek sıcaklık ortalaması 30,1, Temmuz ve Ağustos'ta ise 32,7 derece olarak geçiyor.

Bursa'da 26 Mayıs 1945'te 37 derece olarak ölçülen Mayıs ayı en yüksek sıcaklığı, 25 Mayıs'ta yeni bir rekorla geçilebilir. Balıkesir'de ise en yüksek Mayıs ayı sıcaklığı 17 Mayıs 2020'de 37,8 olarak ölçüldü.

Güneş Çarpmasına Karşı Uyarılar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, güneş çarpmasından korunma yöntemleri hakkında da önemli bilgiler paylaştı. Güneş çarpmasının, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı olarak meydana gelen ciddi bir rahatsızlık olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (yüzde 70'in üzeri),güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir.

Güneş ışınlarının ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluştuğu belirtilirken, insan sağlığı açısından en etkili ışının ultraviyole ışınları olduğu vurgulandı. Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 11.00-15.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlar olduğu ifade edildi. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerlerin sıcak ve nemli deniz sahilleri olduğu da belirtildi.

Güneş çarpmasının belirtileri ise şöyle sıralandı:

  • Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir.
  • Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur.
  • Kalp atışları düzensizdir.
  • Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir.

Vatandaşlara şu tavsiyelerde bulunuldu:

  • Zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.
  • Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.
  • İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.
  • İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır.
  • Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.

Sıcaklık Rekorları Kırılacak mı?

Bursa ve Balıkesir'de beklenen sıcaklık artışı, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olanlar için risk oluşturuyor. Uzmanlar, vatandaşları güneş çarpmasına karşı dikkatli olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırıyor. Yetkililer, olası sağlık sorunlarına karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor.