İnternet alışverişlerinde tüketici haklarını koruyacak ve şeffaflığı artıracak yeni bir dönem başlıyor. "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği" ile online alışverişlerde ürün güvenliği ve tüketici hakları daha da güçlendiriliyor. Bu yönetmelik, hem tüketiciler hem de satıcılar için önemli değişiklikler içeriyor. Artık internet alışverişleri daha güvenli ve şeffaf olacak.
## Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenlemeler Neler Getiriyor?
Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, yeni yönetmelikle birlikte internet alışverişlerinde aşağıdaki önemli değişiklikler hayata geçiyor:
* **Detaylı Ürün Bilgisi Zorunluluğu:** Satıcılar, ürünlerine ait güvenlik bilgilerini açık ve anlaşılır bir şekilde sunmak zorunda olacak. İlanlarda üretici veya ithalatçı bilgileri, iletişim adresi ve ürün güvenliğine dair detaylar yer alacak.
* **24 Saatte İlan Kaldırma:** Uygun olmayan ürünler tespit edildiğinde, bu ürünlere ait ilanlar **24 saat** içinde yayından kaldırılacak. Böylece tüketicilerin yanıltıcı ilanlarla karşılaşma riski azalacak.
* **Temsilci Zorunluluğu:** Yurt dışından Türkiye'ye ürün gönderen firmalar, Türkiye'de bir yerel temsilci atamakla yükümlü olacak. Bu sayede tüketiciler, sorun yaşadıklarında muhatap bulabilecekler.
* **Sanal Pazar Yerlerine Sorumluluk:** Sanal pazar yerleri, ürün güvenliği konusunda vatandaşların başvuru yapabileceği temas noktası oluşturacak. Bu noktalardan şikayet, bildirim ve bilgi talepleri iletilebilecek.
Bu düzenlemeler sayesinde tüketiciler, internetten alışveriş yaparken fiziki bir mağazada olduğu gibi ürünü inceleyebilecek, gerekli işaretleri taşıdığını görebilecek.
## Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile Yanıltıcı İlanlara Son!
Vatandaşları yanıltan ilanların önüne geçmek için devreye alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS)'nde yeni dönem başladı. Ticaret Bakanlığı'nın taşıt ilanlarında EİDS üzerinden "yetki doğrulaması" uygulamasında 2 aylık geçiş süreci sona erdi. Artık araç ilanı yayınlamak isteyenler, EİDS ile yetki doğrulama adımından geçecek. İlanlara plaka ekleme zorunluluğu 3 Şubat'ta başlatılmıştı. 1 Nisan itibarıyla model yılı 2023, 2024 ve 2025 olan taşıtlar için yetki doğrulama zorunluluğu yürürlüğe girecek.
Bu sistem sayesinde, sahte ve yanıltıcı araç ilanlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Tüketiciler, araç alım satım işlemlerinde daha güvenli bir ortamda hareket edebilecekler.
## Hava Yollarında Şikayetler Artık Tek Tıkla!
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolcuların tüm talep ve şikayetlerini çevrim içi yapabilecekleri bir sistemin devreye alındığını belirterek, "Yolcu, hava yolu işletmesi ve idareyi tek sistemde buluşturarak, yolcu haklarında dijitalleşmede öncü bir modele imza attık" dedi. Şikayet ve taleplerin tek noktadan (ctm.shgm. gov.tr) yönetilmesini sağlayacaklarını aktaran Uraloğlu, "Yolcular taleplerini önce işletmeye, sonra idareye iletmek zorunda kalmayacak, süreci tek tıkla başlatabilecek" bilgisini verdi. Bu yeni sistem sayesinde, hava yolu yolcuları haklarını daha kolay ve hızlı bir şekilde arayabilecekler.
Yeni yönetmelik ve uygulamalarla birlikte internet alışverişleri ve hava yolu seyahatleri daha güvenli ve şeffaf bir hale geliyor. Tüketici haklarının korunması ve sahteciliğin önlenmesi adına atılan bu adımlar, online alışveriş sektörünün gelişimine de katkı sağlayacak.
