Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı kapsamında 2024-2028 döneminde hayata geçirilecek 158 proje için 394 milyar TL kaynak aktarılacağını açıkladı. Bu dev yatırım, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak. Turizmden tarıma, sanayiden altyapıya birçok alanda önemli projeler hayata geçirilecek.
Karadeniz'e Yatırım Hamlesi
Giresun'da düzenlenen "DOKAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı"nda konuşan Bakan Kacır, Türkiye'nin üretim gücünü ve potansiyelini güçlü şehirlerle daha ileriye taşıma kararlılığını vurguladı. DOKAP Bölgesi'nin tarihi İpek Yolu'nun önemli bir merkezi olduğunu belirten Kacır, bölgedeki sanayi ve teknoloji altyapısını güçlendirmek için önemli adımlar atıldığını söyledi. Son 22 yılda DOKAP illerinde 19 yeni OSB kurularak bu alandaki sayının 20'den 39'a çıkarıldığını ve OSB'lerde 80 bin vatandaşa istihdam sağlandığını ifade etti.
Bakan Kacır, yatırım teşvik sistemiyle 562 milyar TL yatırım tutarına sahip ve 174 bin vatandaşa ekmek kapısı olacak 5 bin 849 yatırımı desteklediklerini belirtti. Ayrıca, DOKAP illerinde katma değerli üretim ve inovasyon altyapısının geliştirilmesinde lokomotif rol üstlenen 6 teknopark ve 13 AR-GE merkezi kurulduğunu da sözlerine ekledi. DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla, su kaynaklarının verimli kullanımından kırsal kalkınmaya, yeşil dönüşümden beşeri kapasitenin ve turizm altyapısının geliştirilmesine kadar farklı alanlarda 12 yılda, 947 projeye, 11,3 milyar TL ödenek tahsis edildi.
Tarım ve Turizmde Büyük Atılım
Bölgedeki tarım ve hayvancılık altyapısının güçlendirilmesi için de önemli projeler hayata geçiriliyor. Bakan Kacır, bitkisel üretim altyapısının geliştirilmesi programıyla 8 bin 800 dekarlık alanda kapama meyve bahçesi, 120 dekarlık alanda sera ve 6 soğuk hava deposu kurulduğunu anlattı. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde küresel ölçekte bir marka olma hedefiyle mavi yemiş, yayla kekiği, kuşburnu, tarhun ve kızılcık gibi öne çıkan ürünlerde deneme bahçeleri oluşturulduğunu ifade etti.
Hayvancılık altyapısının geliştirilmesi programı kapsamında 15 kesimhane, 8 hayvan pazarı ve 15 bin ton kapasiteli 32 süt toplama merkezinin desteklendiğini belirten Kacır, arıcılığı desteklemek üzere 8 bal paketleme tesisi kurulduğunu ve 25 bin nitelikli kovanın üreticilerle buluşturulduğunu söyledi. Ayrıca, bölge genelinde 600 kilometrelik sulama kanalı inşa edildiğini ve 23 bin 250 hektar tarım alanının rehabilite edilerek sulamaya açıldığını da vurguladı.
DOKAP Eylem Planı ile Karadeniz'e Yeni Bir Soluk
DOKAP Eylem Planı, Karadeniz Bölgesi'nin kalkınması için kapsamlı bir yol haritası sunuyor. Tarımsal sulamadan turizme, sanayiden kırsal kalkınmaya kadar birçok alanda yapılacak yatırımlar, bölgenin potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. 394 milyar TL'lik dev bütçe ile hayata geçirilecek 158 proje, bölge ekonomisine önemli bir ivme kazandıracak ve Karadeniz'i daha yaşanabilir bir hale getirecek. Bu plan ile bölgedeki turizm potansiyelinin artırılması, tarımsal üretimin desteklenmesi ve sanayi altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Karadeniz Bölgesi, DOKAP Eylem Planı ile yeni bir kalkınma hamlesi başlatıyor.