14 Mayıs 2025 Çarşamba

Bankasürans Zirvesi: Sigorta ve Bankacılık Sektörü İstanbul'da Buluştu!

Bankacılık ve sigorta sektörünün önde gelen isimleri, 2025 Türkiye Bankasürans Zirvesi'nde İstanbul'da bir araya geldi. Zirve, sektördeki dijital dönüşüm, yenilikçi ürünler ve geleceğe dair beklentiler gibi önemli konulara odaklandı. Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu etkinlik, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark ve Insurtech HUB ev sahipliğinde gerçekleşti.

Insurtech'te Büyük Hedef: 150 Milyar Dolar!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, insurtech alanındaki büyük potansiyele dikkat çekti. Uzun, "2030 hedeflerinde küresel ölçekte 150 milyar dolarlık bir pazar payı konuşuluyor insurtech alanıyla alakalı olarak. Türk startupları ve girişimleri olarak bu pastadan payımızı almamız lazım" dedi. Uzun, Türkiye'deki insurtech ekosisteminin geliştirilmesi için yapılan çalışmaları ve hedefleri anlattı.

  • Türkiye'deki teknoparklarda 11 bin 500 girişim bulunuyor. Hedef, bu sayıyı 100 bine çıkarmak.
  • Türkiye'de 7 unicorn (Turcorn) bulunuyor. Hedef, 2030 itibarıyla bu sayıyı 100'e çıkarmak.
  • Insurtech ekosisteminde şu anda 100'e yakın firma bulunuyor.

Sigorta Sektörü Büyüyor: Hedef GSYH'nin Yüzde 4,5'i

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, sigorta sektörünün büyüme potansiyeline vurgu yaparak, "Yıl sonunda 1,5 trilyon liraya yaklaşacağız. 2030 yılında 2 trilyon dolarlık Gayri Safi Milli Hasılanın yaklaşık yüzde 4,5'ine denk gelen hedef edindik" dedi. Türkölmez, bireysel emeklilik sisteminin önemine de değinerek, tamamlayıcı emeklilik sisteminin devreye girmesi gerektiğini belirtti.

Bankasürans Modeli: Kazançlı ve Büyümeye Açık

SEDDK Başkan Yardımcısı Emine Feray Sezgin, bankasürans modelinin tüm paydaşlar için kazançlı ve büyümeye açık bir iş modeli olduğunu ifade etti. Sezgin, "SEDDK olarak bankasürans uygulamalarını sigorta sektörünü genişletici bir araç olarak görmekte, pazarın sağlıklı gelişimi amacıyla rekabetin korunması ve yeni ürünlerin geliştirilmesini desteklemekteyiz" dedi. SEDDK'nin sürdürülebilir ve yapay zeka destekli çözümlere yaklaşımını anlatan Sezgin, küresel düzenlemelere uyum sağlamak için gerekli mevzuat güncellemelerinin yapılması, sigorta şirketlerinin dijital yapılarının oluşturulması, güçlendirilmesi ve yapay zeka uygulamanın benimsenmesinin teşvik edilmesi konularında çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Zirve, bankacılık ve sigorta sektörlerinin dijital dönüşüm yolculuğunda önemli bir platform oluşturdu. Sektör temsilcileri, geleceğe yönelik stratejiler ve iş birliği fırsatları hakkında fikir alışverişinde bulundu. Insurtech alanındaki gelişmeler ve Türkiye'nin bu alandaki potansiyeli, zirvenin öne çıkan konularından biri oldu. Türkiye'nin, insurtech alanında küresel pazarda önemli bir oyuncu olma hedefi doğrultusunda atılacak adımlar, zirvede detaylı bir şekilde ele alındı.

İlgili Haberler