Küresel piyasalar, bugün başlayacak ve hafta sonu devam edecek olan ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izliyor. Dünya genelinde enflasyon ve resesyon ikilemi devam ederken, ABD'nin diğer ülkelerle ticaret konusunda yapacağı anlaşmalara ilişkin haber akışı piyasaların yönü üzerinde etkili oluyor. Yatırımcılar, bu kritik görüşmelerden çıkacak sonuçları merakla bekliyor.
ABD'nin Ticaret Anlaşmaları ve Piyasa Beklentileri
ABD, tarifeleri yürürlüğe koymasının ardından ilk ticaret anlaşmasını İngiltere ile açıklasa da, anlaşmanın teknoloji ve ilaç gibi ekonominin kritik sektörlerine ilişkin temel meseleleri netleştirmediği yönünde değerlendirmeler bulunuyor. Öte yandan, ABD'nin ticaret savaşlarında müzakereci tavrı, ticaret savaşlarında gerilimin azalabileceğine yönelik beklentileri artırırken, bu konuda bugün başlayacak ve hafta sonu devam edecek olan ABD-Çin görüşmelerinden elde edilecek sonuçlar yatırımcıların odağına yerleşti.
Analistler, ABD'nin uzlaşmacı tutumunun diğer ekonomilerle de anlaşma sağlanabileceği konusunda umut verdiğini ancak Trump'ın değişken kararlarının yatırımcıları temkinli hareket etmeye ittiğini kaydetti.
Trump'tan "Anlaşmalar Devam Edecek" Mesajı
Eski ABD Başkanı Trump, Oval Ofis'te düzenlediği basın toplantısında ticaret anlaşmaların devam edeceğini söyledi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in İsviçre'de Çinli yetkililerle görüşeceğini anımsatan Trump, bunun çok önemli olduğunu ifade etti. Söz konusu görüşme iyi geçerse Çin'e yönelik gümrük vergilerini düşürüp düşürmeyeceği sorulan Trump, "Olabilir yani göreceğiz. Şu anda yüzde 145'te daha yükseğe çıkamazsınız yani düşeceğini biliyoruz." dedi.
Trump, Çin'in kendilerine muazzam bir ticaret fazlası verdiğini ve bunun olmaması gerektiğini ifade etti. Tarifeler dolayısıyla Çin ile ticaretin yavaşlamasının "iyi bir şey" olduğunu savunan Trump, bunun daha az para kaybettikleri anlamına geldiğini söyledi.
Piyasalarda Son Durum ve Beklentiler
Makroekonomik veri tarafında ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 3 Mayıs ile biten haftada 228 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği de yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde azalış kaydetti.
Fed'in New York Şubesinin açıkladığı Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçları ise tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin nisanda değişmediğini ortaya koydu. Buna göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi geçen ay değişim göstermeyerek yüzde 3,6 oldu. Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi aynı dönemde 0,2 puan artışla yüzde 3,2'ye çıkarken, Temmuz 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu gelişmeler ışığında, piyasalar ABD-Çin görüşmelerinden gelecek haberlere odaklanmış durumda. Anlaşma sağlanması durumunda küresel ekonomide bir rahatlama yaşanması beklenirken, aksi takdirde belirsizliklerin artabileceği öngörülüyor.